اتاق اطلاعات

اگر درباره مطلب خاصی دنبال اطلاعات می گردید، برام نظر بگذارید و من در اولین فرصت، مطلب مورد نظرتون رو روی پیجم میذارم.

اتاق اطلاعات

اگر درباره مطلب خاصی دنبال اطلاعات می گردید، برام نظر بگذارید و من در اولین فرصت، مطلب مورد نظرتون رو روی پیجم میذارم.

معیارهای ارزیابی دایره­المعارف­ها

1) سابقه نشر

ü      تاریخ ویرایش اول، تاریخ حق مؤلف و تاریخ آخرین ویرایش دایره­المعارف مورد ارزیابی چیست؟ روزآمد بودن دایرۀالمعارف از اهمیت ویژه­ای برخوردار است.

ü      آیا این دایره­المعارف اثر جدیدی است، یا خلاصه شده و یا تجدید نظر شده ویرایش قبلی است؟

ü      در صورتی که خلاصه شده است، چه ضوابطی برای انتخاب مقالات به کار گرفته شده، و چه جرح و تعدیلها یا تجدید نظرهایی به کار رفته و چه مواردی به مجموعه اضافه شده است؟

ü      در صورتی که اثر تجدید نظر شده، تجدید نظرها و نقشه­ها و تصاویر تا چه اندازه روزآمد شده­اند (مرادی، 1390، ص119)؟

2) اعتبار

ü      ناشر: بنیه مالی قوی ناشر در انتشار دایره­المعارف و سابقه او در انتشار کتابهای مرجع و آثاری از این دست بسیار اهمیت دارد (مرادی، 1390، ص119، با تصرف و تلخیص).

ü      ویراستار و اعضای هیئت ویراستاری: آیا در مقدمه دایره­المعارف نام مألفان، ویراستاران و ناشر یا ناشران آمده است؟ آیا مؤلفان، ویراستاران و ناشر یا ناشران افرادی معتبر و توانا در زمینه کارشان هستند؟ آیا با توجه به کتابشناسی مقالات منابع مورد استفاده در تدوین مقالات منابعی معتبرند (خیشوند، 1385، ص81)؟

ü      همکاران: درج نام نویسندگان در انتهای هر مقاله، ذکر اسامی همکاران تهیه دایره­المعارف و بررسی سابقه همکاران و مقاله نویسان.

3)دامنه و محدوده

ü      هدف: توضیح هدف و منظور دایرۀالمعارف در مقدمه آن و اینکه این هدف تا چه اندازه جامه عمل پوشیده است. میزان مناسب بودن دایره­المعارف با نیازهای گروه سنی مورد هدف آن، میزان پاسخگویی مطالب به نیاز مراجعه کننده، توازن در انتخاب مقالات (مقالات طولانی تر برای مطالب مهمتر و مقالات کوتاهتر برای مطالب کم اهمیت).

ü      سازمان و نظم: نوع نظم دایره­المعارف (رده ای، موضوعی یا الفبایی)، مناسبت نظم سازمان مواد با هدفهای اولیه و نیاز مراجعه کنندگان (مرادی، 1390، ص120، با تصرف و تلخیص).

ü      ارجاعات: آیا مدخل­ها در صورت ضرورت ارجاعات متقابل دارند؟ آیا برای ارجاعات متقابل از روش ساده و درستی استفاده شده است؟ آیا ارجاعات به فهم و درک مطلب و افزایش آگاهی­ها کمک می­کنند؟

ü      کتابشناسی: آیا دایره­المعارف کتابشناسی دارد؟ آیا کتابشناسی هر مقاله در ذیل یا در پایان هر جلد از مجموعه و یا در پایان کل مجموعه آمده است؟ در صورتی که کتابشناسی در پایان مجموعه آمده باشد، آیا نظم الفبایی دارد یا رده ای و یا موضوعی (خیشوند، 1385، ص83)؟

ü      نمایه: آیا دایره­المعارف مورد نظر نمایه دارد؟ این نمایه از چه نوعی است؟ آیا نمایه، کارایی لازم برای بازیابی اطلاعات مورد نظر را دارد؟ در صورتی ک/ه فاقد نمایه است، روشهای جایگزین کدامند و آیا کارایی لازم را دارند؟

4) وسعت و کیفیت مطالب

ü      متن: تناسب شمول موضوعی دایره­المعارف با دامنه آن، صحت مقالات، بررسی و بازگویی نظرگاه­های مختلف درباره یک موضوع، بی طرفی در توضیح درباره موضوعات مختلف، در بر داشتن آخرین آمارها و رویدادها و ذکر منابع آنها.

ü      سبک نگارش: ساده نویسی، اختصار و استفاده از حداقل فضا برای حداکثر اطلاعات و تناسب واژگان و لحن درون متن با جامعه استفاده کننده.

ü      کتابشناسی­ها

ü      تصاویر: نوع تصاویر، کیفیت تصاویر، ارتباط تصویر با متن

ü      نقشه­ها: تهیه نقشه­ها از سازمانهای دارای صلاحیت، نوع نقشه­ها، اندازه نقشه­ها، روزآمد بودن و قابل اطمینان بودن نقشه­ها.

5) مقایسه دایره­المعارف مورد نظر با ویرایشهای قبلی و آثار مشابه

ü      در صورتی که دایره­المعارف مورد تجدید نظر قرار گرفته است، باید بررسی شود که چه تغییرات مفیدی در آن صورت گرفته است.

ü      وضعیت این دایره­المعارف نسبت به دایره­المعارف­های مشابه چگونه است (مرادی، 1390، ص121، با تصرف و تلخیص)؟

6) شکل فیزیکی

ü      تصاویر: وجود تصویر در متن، ارتباط تصاویر با متن، کیفیت تصاویر.

ü      حروف چاپی: استفاده از حروف مناسب و خوانا در چاپ، برجسته کردن نکات و مدخل­ها.

ü      صحافی: صحافی بادوام، قطع مناسب، صفحه آرایی مطلوب و آوردن حروف راهنما در عطف هر جلد (خیشوند، 1385، ص84، با تصرف و تلخیص).

نظرات 1 + ارسال نظر
Mehrdad شنبه 4 آذر‌ماه سال 1391 ساعت 01:14 ب.ظ

salam karet khili khobe veblag zibaiei dari just don't stop.

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد