برای دایرهالمعارفها تعاریف مختلفی ارائه شده است که برخی از آنها را در زیر خواهیم دید.
امروزه عموماً این تصور از دایرهالمعارف وجود دارد، که دایرۀالمعارف کتابی است چندین و چند جلدی، حاوی دانش بشری که با تعدادی نقشه و تصویر مزین شده و یک نمایه دقیق و تعدادی تصویر و صورتی از اختصارات به همراه دارد (مرادی،1390، ص83).
دایرهالمعارف یا دانشنامه، از زاویه نگرش کتابداران مرجع، نوعی کتاب مرجع یا منبع مرجع از ردیف اول است که از جهت و نظر ساختمان، شبیه فرهنگها یا واژهنامههاست، که در آن به ازای هر مدخل یا شناسه، یک مقاله در حد چند سطر یا چند صفحه داده می شود (لاریجانی، 1381، ص113).
دایرهالمعارفها یا دانشنامهها از جمله کتابهای مرجع می باشند که در آنها اطلاعات برگزیدهای در در رشتههای دانش بشری و یا رشتهای ویژه به صورت مقالههایی بسیار کوتاه و فشرده، فراهم شده است. دایرۀالمعارف، حاصل کوشش یک نویسنده یا زحمات گروهی نویسنده است که به صورت تک جلدی یا چند جلدی تا مجموعهای یکصد جلدی حاوی خلاصه مستند و قابل فهمی از مجموع معارف بشری تألیف و تدوین می شود و ناظر به اطلاعات مکتوب و مصور در باب موضوعهای گوناگون، با نظمی الفبایی است (صافی، 1385، ص61).
دایرۀالمعارف، کتابی است که اطلاعاتی درباره همه شاخه های دانش یا یک موضوع خاص ارائه می کند و درواقع یک مخزن دانش برای ارائه همه گونه اطلاعات مهم است (بیگدلی، 1386، ص39).
اثری که حاوی اطلاعات به صورت مقاله درباره تماما معارف بشری باشد. مطالب و موضوعات در دایرۀالمعارف معمولاً بر حسب حروف الفبا تنظیم میشود (بیگدلی، به نقل از سلطانی، 1386، ص40).
دایرۀالمعارفها، به منابعی اطلاق میشود، که مقالات گوناگونی را درباره موضوعات مختلف دانشهای بشری چاپ و نشر میکنند. دایرۀالمعارفها میکوشند تا چشمانداز روشنی از دنیای دانش فراهم کنند. دایرۀالمعارفها به زبانی ساده، تصویر کاملی از یک موضوع، توصیفی از یک مکان جغرافیایی، یا اطلاعات مربوط به زندگینامه یک شخص نامی را در جهات مختلف فراهم میآورند (مهراد، 1367، ص125).
دایرۀالمعارف نوعی کتاب مرجع است که اطلاعات نسبتاً جامع، و گاه مختصر از دانش بشری را ارائه میدهد. و دانشنامه اثری است حاوی اطلاعاتی به صورت مقاله درباره بخش خاصی از دانش بشری است (خیشوند، 1385، ص59).
با توجه به تمام تعاریف ارائه شده، درمییابیم که یک دایرةالمعارف، کتابی است که با دانش بشری سر و کار دارد و میکوشد تا تصویر جامعی از آنچه که تا به حال بشر بدان دست یافته یا از آن اطلاع حاصل کرده، بدست بدهد. اما اصل واژه دایرۀالمعارف از کجا آمده است؟
"دایرۀالمعارف" ترجمه لفظی عربی واژه فرانسوی دو کلمه یونانی enkoklios به معنی «دایره» و paideia یعنی «معارف» است. روی هم رفته این کلمه معنی «خلاصه دانش بشری در یک مرز معین» را میدهند. معادل کلمه یونانی فوق در کشورهای اروپایی Encyclopaedia است که «دایرۀالمعارف»، ترجمه تحتاللفظی آن است (خیشوند، 1385، ص125).